פעמים רבות מדי אני נתקלת במצב המצער שבו בעל הבית מחליט לבנות את הבית לבד. אם זה בגלל שהוא כל כך לא מבין כלום בבניה עד שהוא חושב שזה יהיה פשוט וקל, ואם בגלל שהוא רוצה לחסוך בכסף.
בכל מקרה, אני עוד לא נתקלתי במקרה של אדם לא מקצועי שניסה לפקח על תהליך בניה, שלא הסתיים ברע, ואפילו רע מאד.
במאמר הקודם שלי הסברתי את ההבדל בין מפקח בניה, מנהל פרויקט וקבלן עד המפתח.
המלצה שלי היא תמיד ללכת עם מפקח בניה, ואם זה פרויקט גדול – אז להוסיף גם מנהל פרויקט.
השימוש באנשי המקצוע הנכונים מקרב אתכם באופן משמעותי לבית החלומות שלכם, בדרך הקצרה, הזולה והבטוחה ביותר.
אמרתי גם שאני לא ממליצה על “קבלן עד המפתח” כי התפקיד שלו והדרך שבה הוא מרוויח את כספו, מונעת ממנו להיות נאמן לכם לחלוטין, ומעלה לפני השטח אינטרסים נוספים שהם לא תמיד לטובתכם. אבל המצב הגרוע ביותר שאני מכירה, הוא כאשר בעל הבית (שאינו בעל מקצוע כמובן) מחליט לוותר לחלוטין על בעלי מקצוע, ולפקח ולנהל את בניית הבית בעצמו.
לפני שאספר לכם למה בדיוק אני כל כך חד משמעית בעניין הזה, אני רוצה שניישר קו על ההבדל בין ליקויים באיכות הבניה, לבין בניה שאינה בהתאם לתוכניות וההיתרים.
ליקויים באיכות הבניה או כ”ליקויי בניה“: ישפיעו עליכם בשני פרמטרים – כסף ובטיחות – סדקים, מעקות לא בטיחותיים, מרפסות ומדרגות לא יציבים, עלויות חימום וקירור הבית, ועלויות תיקונים.
במקרים קיצוניים הליקויים הם כל כך קשים שחלק מהמבנה פיזית מתמוטט, אבל לרוב, זה רק ימרר את חייכם ויציק לכם בעיניים כל היום.
שינוי בצורת המבנה בניגוד לתוכניות והיתרים – כאשר המבנה בנוי בצורה שאינה תואמת את התוכניות וההיתרים. ליקויים כאלו יגררו בעיות מול הועדה שבאה לבדוק את הבית לפני מתן טופס 4 – טופס איכלוס.
במקרים כאלו אין בדרך כלל הרבה מקום לתירוצים – אם הבית שלכם נמצא בנוי שלא לפי ההיתר, אתם פשוט לא תקבלו טופס אכלוס עד להסדרה של הנושא.
במקרים קלים אפשר להוציא תיקון להיתר, ובמקרים קשים שבהם נעשתה חריגה מאחוזי בניה, קווי בניין, יותר מדי יחידות נופש או קומות – הפתרון הוא שינוי במבנה עצמו.
בכל מקרה – כסף! כסף! כסף! וגם לא מעט זמן.
הנה כמה דוגמאות לדברים שנראים קטנים, אבל יש להם השפעה גדולה איכות ותקינות הבניה:
איכות הבניה של הגג, או של המרתפים היא קריטית במניעת חדירה של מים לתוך המבנה.
אם זה לא נעשה כמו שצריך בזמן הביצוע, לפתור את זה אח”כ כשיש נזילות, זה סיפור מאד יקר ולפעמים בלתי אפשרי. ובהרבה מקרים, גם כשמתקנים, זה עדיין לא נותן פתרון מלא לבעיה.
שימוש בבלוק בעובי הנכון.
בלוק 20 לא ייתן בידוד מספיק, ויכול ליצור בעיה של התעבות מים ורטיבות על הקירות הפנימיים – קונסטרוקציה
אם בכל זאת הבית נבנה עם בלוק 20, הפתרון הוא טיח טרמי. זהו פתרון שהוא לא פשוט וגם , מניסיוני, לא ממש מוצלח, ואתם נשארים עם בידוד טרמי גרוע ובלי פתרון של ממש.
ביטוח – כל העובדים בשטח ועוברי האורח התמימים שנקלעים לסביבת אתר הבניה שלכם – חייבים להיות מבוטחים. קבלן עד המפתח, מנהל פרוייקט, או בעל הבית שהחליט שהוא יודע לעשות את זה לבד – זה לא משנה. תמיד יש לוודא שיש ביטוח.
גידור השטח לפני תחילת העבודה – זה חוק.
הסיבה: שאף אחד בסביבה לא ייפגע ואנשים לא ינדדו לתוך אתר הבניה.
וגם קצת כדי למנוע מפגע סביבתי – שכל הבלאגן ישאר בפנים.
בהרבה מקומות חובה לשים שלט בכניסה לאתר עם שמות המתכננים ומנהל הפרוייקט.
הסדר שבו נכנסים קבלני משנה – פרט קריטי מאין כמוהו. למשל: החשמלאי צריך להגיע לאתר עוד בזמן ביצוע היסודות כדי לבצע הארקת יסודות שמונעת חשמל סטטי בכל מקום כל הזמן.
ביציקת רצפות ותקרות רצוי שיהיו בשטח קבלני האינסטלציה, המזגנים והחשמל כדי שיכינו את התעלות שעוברות בקירות. אחרת יהיה צריך לחצוב אותן בקירות בהמשך.
האדריכל נותן עם התוכניות גם גליון פרטים. זה מסמך מאד סטנדרטי עם הוראות בניה, שלצערי ברוב המקרים הקבלן לא יודע לקרוא. אבל מפקח או מנהל פרויקט יודע לא רק לקרוא אותם, אלא ידע לעשות את הדברים כמו שצריך, גם בלי לראות את הפרטים.
כל כך הרבה פעמים הגיעו אלי אנשים וטענו שהקבלן אמר שככה יותר טוב…
וזה המקום להגיד אחת ולתמיד – תפקידו של הקבלן הוא לבנות את הבית לפי ההוראות, ולא להחליט מה נכון ומה לא נכון לבית שלכם. הוא גוף מבצע שצריך לעבוד לפי התוכניות – נקודה.
לסיום – אין סוף לכל הפרטים שצריך להשגיח עליהם בזמן הביצוע ואיש לא מקצועי לא ידע לנהל את זה נכון.
בשביל זה מפקח לומד וזה המקצוע שלו, ואם רוצים לקבל בית כמו שצריך, אז צריך לקחת מפקח, ואם בכל זאת לא השתכנעתם – אז קחו קבלן עד המפתח, קחו הנדסאי בניה שאפתן, רק אל תתפתו לעשות את זה לבד ללא כל רקע מקצועי בתחום הבניה.
כל זה, בלי שבכלל הזכרתי את כאבי הראש, אובדן שעות העבודה שאתם צריכים להיות בשטח, אוזלת היד שלכם אל מול אנשי מקצוע שכל אחד מספר לכם סיפור אחר, והעמידה על סף איבוד השפיות עד לכדי התמוטטות עצבים.
בניה של בית לא חייבת להיות סיוט, לא חייבת להיות שנה קשה, ולא חייבת להיות מורטת עצבים.
אז תעשו טובה לעצמכם, ותעבדו נכון.